Wielkanoc na polskich stołach

Wielkanoc na polskich stołach
Wielkanoc na polskich stołach
Wielkanoc od najmłodszych lat kojarzy nam się z kolorowymi pisankami, pachnącą święconką oraz zapachem świątecznych wypieków. Każda gospodyni ma również swoje, od lat wypracowane wielkanocne menu.
Podstawą wielkanocnego śniadania są jajka. W tradycyjnej postaci podawane są z majonezem, sosem tatarskim, czy chrzanowym. Doskonałym pomysłem na przekąskę wielkanocną są jajka faszerowane. Jako nadzienia możemy użyć farszu na bazie przypraw, zmiksowanego pomidora czy oliwek lub tuńczyka. W ten sposób przygotowane jajka są nie tylko smaczne, ale również będą świetną dekoracją stołu.
(Ciasteczka i babeczki dla babeczek z pracy przyp. red.)
Na wielkanocnym stole gości również żurek lub barszcz biały, który spożywany jest z białą kiełbasą, ziemniakami lub jajkiem. Mimo, iż na rynku możemy kupić ekspresowe zupy gotowe w 5 minut, to jednak na święta w większości domów przygotowuje się go w tradycyjny sposób.
Na śniadanie wielkanocne spożywamy wędliny, kiełbasy oraz domowe pasztety, a jako dodatek do nich serwowana jest ćwikła z chrzanem oraz wszelkiej maści sosy.
Świąteczny obiad z kolei obfituje w różnego rodzaju mięsa. Najczęściej przyrządza się pieczenie, rolady podawane z sałatkami, surówkami czy buraczkami z chrzanem. Ponieważ mięsa są dość ciężkostrawnym daniem, jako dodatek warto podawać lekkie sałatki z nowalijek, przyprawione oregano, bazylią i pieprzem Cayenne, mającym dobroczynny wpływ na trawienie.
W czasie Wielkanocy nie może zabraknąć wypieków. Na miano najpopularniejszego wypieku z pewnością zasłużyła sobie babka, stanowiąca również piękną dekorację wielkanocnego stołu. Do wyboru mamy babki piaskowe, majonezowe, czy marmurkowe. Smaczna i prosta w przygotowaniu jest również babka daktylowa.
Równie dużą popularność w czasie świat ma mazurek, który, podobnie jak babka, doczekał się wielu wariacji. Z innych wypieków wielkanocnych przyrządza się wszelkiego rodzaju serniki, czy keksy.
Mimo, iż stoły uginają się od pyszności, nie zapominajmy o naszym zdrowiu. Efekt przejedzenia może skutecznie popsuć nasza atmosferę świąteczną. Aby do tego nie dopuścić starajmy się spożywać mniejsze porcje, między posiłkami pić dużo wody, sięgać również po ziołowe herbatki ułatwiające trawienie. Warto w ciągu dnia wybrać się na spacer z rodziną, co pozytywnie wpłynie na nasz metabolizm.
Nie pozostaje zatem nic innego, jak życzyć zdrowych i smacznych świąt wielkanocnych.
—
O autorze
Irena Zobniów